besparen op je waterverbruik

tips om minder water te verbruiken

Hier zijn enkele tips om te besparen op je waterverbruik:

  1. Repareer lekkende kranen: Een druppelende kraan kan op lange termijn veel water verspillen. Repareer daarom direct lekkende kranen om onnodig waterverlies te voorkomen.

  2. Installeer waterbesparende douchekoppen en kranen: Door het installeren van waterbesparende douchekoppen en kranen kun je het waterverbruik tijdens het douchen en handen wassen verminderen. Deze apparaten vermengen lucht met water, waardoor je nog steeds van voldoende waterdruk kunt genieten terwijl je minder water verbruikt.

  3. Neem kortere douches: Probeer je douchetijd te verkorten. Elke minuut die je korter doucht, bespaart al snel enkele liters water. Wees bewust van de tijd en probeer efficiënt te douchen.

  4. Gebruik een spoelonderbreker of een fles in het toiletreservoir: Door een spoelonderbreker of een gevulde fles in het toiletreservoir te plaatsen, vermindert de hoeveelheid water die wordt gebruikt bij elke spoeling. Dit kan aanzienlijk bijdragen aan waterbesparing op de lange termijn.

  5. Hergebruik water: Hergebruik grijs water, zoals water dat wordt gebruikt bij het afwassen of het spoelen van groenten, om planten water te geven. Op deze manier kun je water besparen en tegelijkertijd je planten van water voorzien.

  6. Controleer op lekkages in het sanitair: Regelmatig controleren op lekkages in het sanitair, zoals de wc, de wasmachine of de vaatwasser, is essentieel om onnodig waterverlies te voorkomen. Repareer lekkages direct om verspilling te minimaliseren.

  7. Verzamel regenwater: Plaats regentonnen in je tuin om regenwater op te vangen. Dit water kan worden gebruikt voor het besproeien van planten, het schoonmaken van buitenoppervlakken en andere taken waarvoor geen drinkwater nodig is.

  8. Gebruik een bezem in plaats van een tuinslang: Bij het schoonmaken van opritten, terrassen of andere buitenruimtes, gebruik liever een bezem in plaats van een tuinslang. Dit voorkomt onnodig waterverbruik en is even effectief.

  9. Was je auto op een grasveld: Als je de auto thuis wast, doe dit dan bij voorkeur op een grasveld. Het gras zal het water absorberen en je hebt minder water nodig in vergelijking met het wassen op een verharde ondergrond.

  10. Bewustwording creëren: Zorg ervoor dat alle gezinsleden bewust zijn van het belang van waterbesparing. Moedig ze aan om water op een verantwoorde manier te gebruiken door bijvoorbeeld de kraan uit te zetten tijdens het tandenpoetsen of de wasmachine en vaatwasser alleen te laten draaien met een volle lading.